Daigaku Imo (Glazed sweet potato sticks)
Daigaku-imo (大学いも)literally means University potatoes. The snack itself probably originated as a cheap high-calorie, affordable snack sold to students on budget. It is characterized by crispy outer shell with creamy interior, glazed and coated with crunchy black sesame. I am introducing a quicker/ healthier modification of the original recipe.
Cut Japanese yam potato (Satsuma sweet potato) into sticks. Microwave them for 2 mins. Toast black sesames on frying pan till you smell the sesame. Empty the sesame out of pan, melt butter in a pan, saute potatoes till crispy outside. Blend black sesames into potatoes, drizzle maple syrup, sprinkle dash of lemon juice at the end.
揚げずにカリッと炒めたお芋に煎った黒ごま、メープルシロップ、最後にレモン汁を絞る。
手順:サツマイモの細切りに少し塩をしてレンジで2分。その間に黒ごまをフライパンで軽く煎っておく。煎ったごまを皿に取り出して、フライパンにバターを溶かす。チンしたお芋を強火でかりっと焦げ目がつくまで焼く。最後にメープルシロップとレモン汁、ごまを絡めて出来上がり。頂き物の川根茶と一緒に食す。ああ、幸せ。
ポイント:かりっと炒め焼きをするのと、ごまを煎ること。
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